עיצוב מחדש של תפקידי ניהול טכנולוגיים

המצב הביטחוני בעולם בכלל ובישראל בפרט משנה את ההתייחסות שלנו לביטחון ואבטחה גם בעולם העסקי. ארגונים רבים, שהסתמכו על אמצעי אבטחה פיזיים וטכנולוגיים קונבנציונליים, מוצאים עצמם עם חשש מהתקפות קיברנטיות ובעיקר מתוקפים מתוחכמים יותר ויותר.

שינויים עולמיים של גלובליזציה, התקדמות הטכנולוגיה, התקשורת ובעיקר הצורך ביכולת פיתוח המתאימה לשינויים זריזים (Agile) מחייבים ארגונים לחשוב שונה. כיום, ארגונים המשתמשים בכלים “הרגילים” לאבטחה ומנהלים את הטכנולוגיה שלהם בצורה “ישנה”, אינם עומדים בקו אחד אל מול האיומים והסיכונים המתרחבים.

אנשי הטכנולוגיה ומנהל ואנשי אבטחת המידע בראשם, נדרשים לא רק להגן על המידע הארגוני מפני האקרים חיצוניים (כמו שהיה פעם), אלא גם להגן על “שמו הטוב” של הארגון ואף על יתרונו התחרותי, תוך יצירת תהליכים ארגוניים יעילים וזריזים (מי אמר Agile, ולא קיבל?).

לכן, חיוני שמנהלי טכנולוגיים ואנשי אבטחת מידע יבינו כי עליהם להרחיב את ספקטרום ההתעניינות שלהם מטכנולוגיה להבנה עסקית כללית ותהליכי העבודה בארגונם בפרט. כפי שדני דורון, מנהל גלוב מערכות מידע מקבוצת אסם, תיאר את הדברים.

.

עיצוב מחדש של תפקידי ניהול טכנולוגיים מאפשר:

.

חיבור עדיפויות טכנולוגיות ונקודות אבטחה ליעדים עסקיים
חיבור זה יאפשר כיוון הבקרות הנדרשות למתן תועלת עסקית מירבית וצמצום השפעה שלילית על התהליך העסקי.

לדוגמא: ארגון שרוצה להרחיב את סל מוצריו בשנים הקרובות, על הטכנולוגיה והאבטחה לתת דגש על הגנת נתוני התכנון, הפיתוח, הייצור והקניין הרוחני של הארגון, כאשר הבקרות יסובו סביב כמות בעלי הגישה לנתונים, איכות הצפנת נתונים מסווגים, הסכמי סודיות וכדומה .
או ארגון שאסטרטגית מעוניין להיכנס לשווקים חדשים בעולם, על הטכנולוגיה והאבטחה לתת דגש על זמינות הנתונים וקישוריות מרחוק למקסימום מידע אמין ומאובטח, כאשר הבקרות ינועו סביב איכות התקשורת, הצפנת מעבר הנתונים, כמות המידע הזמין ואיכותו.

עופר לקסמן, מנכ”ל חברת ITAnalyzer, מרחיב בנושא, במאמר שפורסם באנשים ומחשבים

חשיפה וקבלת “זמן איכות” של אותם מנהלים עם הנהלת הארגון
בניית תהליכי דיווח, זמן תקשורת והבנה טובה יותר של הסיכון שהנהלת הארגון מוכנה לקבל (Risk Appetite) יאפשרו למנהלים טכנולוגיים לדבר בשפה העסקית, לקבל תמיכה וחסות מהנהלה בכירה יותר ומכאן משאבים הנדרשים לתמיכה באסטרטגיה הארגונית.
במציאות הניהולית כיום, הנושא הקל ביותר להתחיל בו הוא ניהול הסיכונים הארגוניים.
זהו הממשק הברור ביותר בין העולם הטכנולוגי לבין העולם העסקי. חיבור הגורמים המטפלים בתחומים אלו בהחלט יכול לייצור תהליך בנייה בנדון.
כפי שציינתי קודם: שמירת על שמו הטוב של הארגון הוא שם פרקטי לסיכוני מוניטין ואילו שמירה על היתרון העסקי יכול לבוא כנגזרת של מספר סיכונים (כגון: סיכונים תפעוליים, פיננסיים, סיכוני שוק ועוד).
חברת גרטנר פירסמה בכנס אנליסטים באוסטרליה, כי בהחלט ניתן לראות מגמה של ארגונים בהם מנהלי אבטחת מידע הופכים להיות חלק בלתי נפרד מהפעילות העסקית.

קבלת יכולת השפעה ולהוות דוגמא
הטכנולוגיה משמשת מעין מוביל דרך ארגוני. יש הטוענים שמערכות המידע הארגוניות הן ראי ליכולתו. לפיכך, מנהלים טכנולוגיים, לרבות מנהלי אבטחת מידע, יכולים לבנות את המוניטין שלהם דרך כללים ומושגים עסקיים ולא על הבנתם הבלעדית בטכנולוגיה.
כמו כן, עיצוב מחדש של מנהל טכנולוגי יכול להשפיע רבות על הקולגות שלו ועל עובדיו.
באחד המאמרים שקראתי בעבר (אינני זוכר את המקור ולכן אין לינק מחובר), צוטט מחקר שציין כי למעלה מ- 50% ממנהלים בתחומים הטכנולוגיים בארה”ב מצפים כי על הנהלת הארגון להיות יותר מעורבת בהחלטות טכנולוגיות, אבטחת מידע ו/או בנושא פרטיות העובד.

מנהלי הטכנולוגיה ואבטחת המידע שייקחו אחריות להבנת הצדדים העסקיים בארגונם, יצליחו לקדם את ארבעת השלבים של מודל PDCA (תכנן, עשה, בדוק, פעל – Plan, Do, Check, Act).
למשל, בצורה הבאה:

תכנן – היכולת לזהות משמעויות עסקיות של צרכי טכנולוגיה ואבטחה, יאפשרו תכנון טוב יותר של הפעולות הנדרשות למימוש צרכים אלו.

עשה – בניית תוכנית פעולה ומשאבים טכנולוגיים הנדרשים לתמיכה ביעדים העסקיים.

בדוק – היכולת לוודא כי המשאבים, לרבות האנושיים, הנדרשים למימוש תוכניות הפעולה קיימים.

פעל – הוצאת תוכנית העבודה לפועל, תוך מדידת הבקרות בתהליכים למתן ערך עסקי מרבי ולתכנון עתידי.

במקביל, ארגונים שישכילו לתת את קידמת הבמה למנהלים אלו, ירוויחו מנהלים טובים יותר, יכולת קבלת החלטות טובה יותר ויגדילו את האפקטיביות העסקית שלהם.
בדיוק כפי שד”ר מארק מקדונלד, ראש תחום המחקר בפיתוח מנהלים בכירים בגרטנר התראיין לעיתון אנשים ומחשבים בנושא המנ”מר בקדמת הארגון.

פורסם בקטגוריה אבטחת מידע, כללי, ממשל, ניהול סיכונים

3 תגובות

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *